Hva betyr “hjemmelaget”? – et åpent brev til norsk matbransje


Dette er et åpent brev til den samlede norske matbransje, enten det gjelder matprodusenter eller restaurantnæring, der jeg tar opp bruken av begrepet “hjemmelaget”.

Kjære matprodusenter og tilbydere av mat (og muligens Forbrukerrådet og Mattilsynet).

Over lenger tid har jeg gått og undret meg over bruken av ordet “hjemmelaget” som dere insisterer på å trykke på annethvert nytt produkt. Jeg skjønner jo forsåvidt hvorfor dere gjør det – trenden de siste årene er jo nettopp at alt skal være laget som farmor laget det i gamle dager, fra bunnen av og uten halvfabrikata. Eivind Hellstrøm, Gordon Ramsay, Jamie Oliver og Nigella Lawson (nam!) er vår tids popidoler, og man kan knapt invitere gjester hjem til seg uten at det forventes at det diskes opp med både 3, 4 og 5 retters middager. Hverdagsgourmetmat er blitt regelen, snarere enn unntaket, så jeg forstår godt markedsføringsverdien i å lansere produkter som “hjemmelaget”.

Men finnes det ikke bedre begreper å bruke enn nettopp klisjeen “hjemmelaget”? Smak litt på ordet (pun intended), og tenk litt på følgende casi:

Case nr 1: “Grandiosa vår hjemmelagde”

Stabburet Grandiosa vår hjemmelagde

Kjære Stabburet: “Vår  hjemmelagde”? Hvem er den laget hjemme hos? Hvis man ser bort i fra at pizzaen smaker bæsj skikkelig vondt (min mening), og at min farmor, som lager det meste hjemme neppe ville vært bekjent å servere en så dårlig  hjemmelaget pizza, så vil jeg veldig gjerne vite hvem som bor på Stabburetfabrikken. Bor det noen på Stabburetfabrikken? Jeg tviler. Burde ikke nettopp det være et minstekrav for at noe skal kunne kalles hjemmelaget? At noen bor der maten lages? Er det slik at alle Stabburetansatte lager et antall Grandiosa vår hjemmelagde hjemme på sitt eget kjøkken hver kveld, fryser dem ned over natten og tar med pizzaene på jobb dagen etter for pakking og distribusjon? Jeg tviler. Og dersom det er slik, hvordan sikrer man at hygienekravene til matprodusentene overholdes mht. produksjon, pakking, oppbevaring og frakt?

Eller er det kanskje slik at alle som jobber på Stabburetfabrikken er gjestearbeidere som bor på hybler i fabrikklokalene, slik at fabrikken faktisk (på en måte) er deres hjem? Hvis det er tilfelle så trekker jeg selvsagt innsigelsene mine tilbake her og nå. Men igjen, jeg er skeptisk.

En tredje mulighet, som med litt godvilje kan tilfredsstille et minimumskrav om at hjemmelagde produkter faktisk er laget hjemme hos noen, er dersom det i fabrikklokalene er en god, gammeldags vaktmesterbolig – en bolig som er en del av samme bygningsmasse som produksjonslokalene, slik at man kan strekke definisjonen av “hjemme”.

Forresten gjelder dette også Noras hjemmelagde syltetøy, saft og diverse, ikke bare Grandiosa. Selv om Nora hjemmelaget kirsebærsyltetøy faktisk er ganske godt, og til og med smaker nesten som hjemmelaget.

Case nr 2: “Kokkens hjemmelagde kjøttkaker”

Illustrasjonsfoto

Veldig mange restauranter, vertshus, kroer og øvrige spisesteder reklamerer med hjemmelagde retter, det være kjøttkaker, fiskekaker, saus, fiskesuppe eller pizza. Det har jeg faktisk litt lettere for å svelge (pun intended). Mange kokker og folk som driver egne spisesteder, særlig små vertshus, gatekjøkken og restauranter, legger så mye tid og krefter i arbeidsplassen sin, at det nesten må kunne karakteriseres som et slags hjem. Dermed blir “hjemmelaget” til en viss grad dekkende. Mange kroverter og restaurantinnehavere har dessuten samlokalisert bosted og spisested, og dermed blir jo all maten de lager per definisjon hjemmelaget.

På den annen side har jeg ofte følelsen av at mange veikroer og gatekjøkken egentlig ikke lager den såkalt hjemmelagde maten selv, men snarere tilbyr halvfabrikata og industriell vare med påklistret merkelappen “hjemmelaget” til oss sultne besøkende. Og da blir det faktisk dobbelt villedende markedsføring – ikke er maten laget hjemme hos kokken (i beste fall tilberedt), ei heller er den laget hjemme hos noen på Stabburetfabrikken (siden vi vel må anta at det ikke bor noen der).

men “hjemmelaget” beskriver en kvalitet, ikke en produksjonsprosess.

I en artikkel på Side2 fra 2011, forklarer Stabburet at “hjemmelaget” beskriver

“kvaliteten på enkelte av våre produkter. Innenfor pizza er hjemmelaget også en egen sjanger. En hjemmelaget pizzakvalitet er firkantet, har tykk bunn og mye fyll. For oss sier ordet “Hjemmelaget” først og fremst noe om smaken og folks forventninger til smak, og ikke selve produksjonsprosessen”.

Dette har de også fått Mattilsynet med seg på, som har konkludert med at dette ikke er villedende markedsføring:

“Generelt kan vage uttrykk brukes innenfor rammen av det som ikke er direkte villedende. Vi antar at de færreste forbrukere vil tro at for eksempel en bakervare som selges med påstanden «hjemmebakt» er stekt i en vanlig stekeovn i et hjemmekjøkken.”

For meg så er dette uansett problematisk. Selv om jeg i nøden kan strekke meg til at hjemmelaget beskriver en kvalitet, og ikke en produksjonsprosess, så forventer jeg at hjemmelaget skal smake hjemmelaget. Og ikke bæsj skikkelig vondt. Der. Jeg sa det. Igjen.

Så kjære matprodusenter og tilbydere av tilberedt mat: Kan dere ikke være originale og markedsføre produktene deres med noe annet og mindre klamt (og direkte løgnaktig) enn “hjemmelaget”? Hjemmelaget industrimat får dere bare til å virke som idioter og slaver av dårlige reklame- og kommunikasjonsrådgivere, for å ikke snakke om direkte løgnaktige.  Min kritikk er ikke ondsinnet, jeg vil dere bare godt. Jeg – og flere jeg kjenner – hjelper gjerne til med den kreative navneprosessen. Min kontaktinfo finner dere et annet sted på denne bloggen. Jeg bare nevner det, og ser frem til å høre fra dere.

Takk for meg.

Mvh
Jens Ottar Stærkebye
Konsument

Advertisements

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Irritasjon, Lunchprat, Matblogg and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

82 Responses to Hva betyr “hjemmelaget”? – et åpent brev til norsk matbransje

 1. Åsmund Ukkelberg says:

  Dette er jo genialt! Fra nå av vet vi alle at hjemmelaget sprit referer til smaken, ikke produksjonsprosessen. Den forklaringen skal jeg bruke neste gang Onkel Politi kommer på døra.

 2. @carlstefan says:

  Jeg kunne kanskje, muligens vurdert å anerkjenne “hjemmelaget” (eller helst “som hjemmelaget”) som en slags kvalitetsbetegnelse dersom varen var produsert med ingredienser som det faktisk er naturlig at man bruker når man lager tilsvarende mat fra bunnen av hjemme… men hvem er det egentlig som står hjemme på kjøkkenet og tilsetter følgende i pizzaen sin: fosfater (E450 og E451), natriumaskorbat (E301), rosmarinekstrakt, Mono- og diacetylvinsyreestere (E472e), Mono- og diglyserider (E471)? ..og hva er egentlig dette “krydder” som de faktisk tilsetter to ganger, uten å spesifisere hva det er?

  En annen ting er at de oppgir mengden kjøttdeig til å være 19%, men når du ser på parantesen så regner de med bl.a vann, stivelse, salt, løk, sukker, krydder, stabilisatorer og antioksidanter i mengden kjøttdeig. Da begynner nok mengden reellt kjøtt å krype godt under 15% tenker jeg..

  • jensottar says:

   Jeg er enig med deg, Carl Stefan – “som hjemmelaget” hadde vært en langt bedre betegnelse. Forutsatt at det stemmer da. Ser jo at en del av dette er smaksforsterkere og konserveringsmidler, som jo må til iom. at produktet dypfryses, men utover det er det jo stort sett ingenting som tilsier at dette er et produkt som tilsvarer det min farmor ville laget hjemme på sitt eget kjøkken.

   • LabLogic says:

    Akkurat smaksforsterker bør man holde seg langt unna. Konsekvenser av smaksforsterker (glutamat)? Dreper hjerneceller, lager falsk sultfølelse. Nydelig tilsetninsmiddel. Verste av alt. Produsentene vet det. De vet også at folk spiser mer og de selger mer. Konklusjon: Matprodusenter som bruker smaksforsterker forgifter deg gjerne så lenge de tjener noen kroner mer.

 3. Magne D. Antonsen (VG) says:

  Hei Jens Ottar!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 4. dachsform says:

  Jens Ottar, min kjære, dette er både godt observert og blogget – og jeg er i ferd med å bli litt bloggfan av deg her(også) – du utklasser Fotballfrue som jeg følger med et ironisk blikk for å finne ut av rosabloggerne driver og diller med…Absurd, mens sant. Så for meg hvordan Stabburet-ansatte kokkelerte på kjøkkenene sine og tok med seg den hjemmelagde pizzaen. Jeg grep meg i å småhumre underveis og ble enda gladere for at jeg følger deg på Twitter. Nå må jo denne bloggen din ta av.

  • jensottar says:

   Tusen takk for godord, Dachsen! Jeg har nå begynt å helle mot at Stabburet har ansatt en rekke gnomer og nisser, litt som husalver a la Dobby the Houseelf, som både bor og jobber på fabrikken. Hvem vet. 🙂

 5. Malin says:

  Ganske så sikker på at Stabburet har kidnappet Willy Wonkas kjære “Umpa-Lumpaer” og tvinger dem til å lage pizza og annen mat istedet for sjokolade. De tvinges også til å bo i Stabburet-fabrikken og Stabburet føler derfor at “hjemmelaget” er et helt ok uttrykk å bruke. At de ikke får lage det de kan (altså sjokolade) er kanskje grunnet til at det andre de lager smaker tørr papp med gummikjøttdeig på.

  • jensottar says:

   Hehe. Jeg holder en knapp på husalvene fra Harry Potter, men det går jo på mange måter ut på det samme. Noen burde vurdere å lage en gravende dokumentar om uverdige arbeids- og boforhold for Umpalumpaene og husalvene på Stabburetfabrikken 🙂

 6. Gro says:

  hei eg er en av dei som driv kafè og til tider reklamerer med heimelaga kaker. Nei eg har ikkje baka dei heime, men ja eg har laga heile kaka sjølv. Ikkje ei sånn “ikeakake” der bunnen er kjøpt, kremen er på boks og marsipanlokket er ferdig kjevlet. Neida her har vi miksa og holdt på i timesvis for å lage heimelaga kaker, sveler og kjøttkaker. Men eg setter ofte hermeteikn rundt heimelaga. I tillegg så ser gjestene mine at det er eigenprodusert ikkje noke juks. Eg syns og det er noke tull at fabrikker kaller maten heimelaga. Må jo finnes bedre ord for å forklare kva dei meiner

  • jensottar says:

   Hei Gro, takk for din kommentar – jeg er veldig tilhenger av at kafeinnehavere som deg faktisk legger energi og arbeid i å lage mat på samme måte som man gjør hjemme. Da er det faktisk lov til å snakke om at maten er hjemmelaget, eller i alle fall “som hjemmelaget” eller kanskje til og med etter god, gammeldags oppskrift. Som du skjønner er det alle de som bidrar til at begrepet mister sin mening jeg vil til livs, og det er du jo også enig med meg i. Jeg ønsker deg lykke til med kafeen og kakene 🙂

 7. Y says:

  Samme med den kokkeklare suppen. Høres ut som den er laget for kokker -.-

  • jensottar says:

   Sant nok. Skjønner ikke helt hva ordet betyr, for å være helt ærlig. Laget klar av kokker? Laget for kokker? Laget på fabrikk til å koke? Ikke vet jeg.

   • Ole Kristian says:

    Syns du at: Noras hjemmelagde syltetøy smaker og er hjemmelaget? at grandiosaen du finner i frysedisken er i nærheten av å smake like godt som om du hadde laget den selv hjemme? At Kokke klare middager i frysedisken er av samme kvalitet som det du forventer av en kokk når du går på kro, cafe, resturant osv?

    Vis det er ditt syn på mat så har du gått glipp av en del. men så må vi skille på hvor grensa går. og grensa går som kokk selv naturlig for meg iallefall på linja mellom råvarer og slutt produkt. Smør, mel, vanilje sukker/stang, ost, kjøttdeig er for meg råvarer. butterdeig i frysen, ferdig blandet saus (kun vann mangler), vaffelrøre på pose, “håndstekte” kjøttkaker osv. er for meg eit slutt produkt og kan pr. definisjon ikke erklære tittelen HJEMMELAGET, da dette i 99.9% av tilfellene er eit heilautomatisk bånn uten at folk har vært i fysisk kontakt med råvarene til sluttproduktet en gang.

    uenig?

 8. Y says:

  Veldig spesielt. Frosne grønnsaker og noe fisk som har ligget i fryseren gud vet hvor lenge.
  Nesten frekt å kalle det “kokke klare”. En hver kokk kan bedre enn det der.

 9. Vemund says:

  Pizzaen både ser ut, og smaker hjemmelaget. Produksjonsprosses, har ingen ting og si. Hjemmelaget syltetøy fra Nora er heller ikke hjemmelaget, og jeg ser ikke at du klager? Skulle det vært slik at alt var som det så ut som, hadde ikke mye vært i produksjon. Røykte pølser? Nei. Ingen av pølsene du kjøper i butikken er røykte. De blir sprayet i en spray som får de til og smake røykt. Men og putte ”Røykte Pølser” på pakningen, ser mer delikat ut en å skrive ”Pølser med røykt smak”. At tar dette med hjemmelaget pizza så serriøst, skremmer meg. Ikke alt er slik det ser ut som.

  • jensottar says:

   Hei Vemund. Hvis du leser skikkelig kommenterer jeg også syltetøyet fra Nora (Stabburet det også), og kirsebærsyltetøyet i “hjemmelaget”-serien deres smaker faktisk riktig så godt. Nesten som hjemmelaget. Når det gjelder pizzaen er jeg selvsagt helt uenig med deg – jeg kan til nød strekke meg til å si at den ser vagt hjemmelaget ut, men likevel er den ganske langt fra de hjemmelagde pizzaene jeg har sett og spist. Smak og behag.

   Jeg er også selvsagt klar over at røkte kjøttpølse og røkte sommerkoteletter ikke er røkte, men snarere innsprøytet med saltlake. Crabsticks er heller ikke laget av krabbe. Og italiensk salat er ikke laget verken av italienere eller med italienere som ingrediens. For ikke å snakke om familiedeig og familieskinke (jeg grøsser).

   Hvis du dog har noe som helst øye for humor og et snev av ironi skjønner du at “hjemmelagd” pizza er et eksempel, satt helt på spissen. Og det er ikke verken Stabburet eller frossenpizza jeg vil til livs. Jeg bare etterlyser litt større kreativitet og presisjon i språket. Hvis ikke jeg, som forbruker, sier i fra, hvem skal da gjøre det?

   • eldevikstud says:

    😀 😀 Hei Jens Ottar. Virkelig flott blogg og denne kommentaren om familliedeig er jo helt konge!! Denne tolkningen har ikke slått meg før.:D 😀 Hva med å heller kalle det en familieposjon…

  • Tove says:

   De såkalte “røkte pølsene” fra Gilde har etter press fra folket endret navn til “skinnfri kjøttpølse”.
   http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8342438

 10. lulumus says:

  Morsomt innlegg, og tildels enig! Farmors faktiske hjemmelagde er noe annet! Vil påsta at min tilogmed er bedre enn Hellstrøm!

 11. Hans Hansen says:

  Når jeg lager pizza, så dyrker jeg og maler mel av korn helt selv, også henter jeg vann fra ferskvannsbrønnen min.
  Saltet jeg bruker som krydder er selvsagt selvekstrakt fra den lokale saltvannsbrønnen (ja, jeg har to brønner) min.
  Osten er melket fra min egen ku, og ystet av meg personlig på kjøkkenet mitt, og paprikaen er selvsagt dyrket i veksthuset jeg bor i.
  Eller?; var det sånn at grensen på hva som er hjemmelaget og ikke, er satt en eller annen helt aribtrær plass som ikke passet med det jeg nettopp skrev??
  Jeg er glad vi har det så godt i Norge at vi kan bry hodene våre med slike luksusproblemer som om hvorvidt begrepene vi bruker om maten vi spiser er korrekt eller ei… Lurer på hva folk som bor rundt i fattige, sultne deler av verden hadde syntes om dette…

  • jensottar says:

   Hei Hans. Takk for tilbakemeldingen din. Nå mener jeg i utgangspunktet ikke at alt som spises må være laget hjemme, fullstendig fra bunnen av, og jeg setter debatten på spissen i mitt innlegg. Hovedpoenget mitt er næringsbransjens hang til å kaste seg på begrepstrender, som “god gammeldags” og “hjemmelaget”, i markedsføringsøyemed. Jeg synes man skal kalle en spade for en spade, i stedet for å pynte med hedersbetegnelser.

   Jeg er for øvrig enig med deg i at vi i Norge skal være glade for at vi har det godt og kan bruke energi på slikt. Men bare fordi barn i sulter i Afrika, betyr det ikke at vi trenger å la alt skure og gå her på hjemmebane heller. Det tror jeg nok egentlig du er enig med meg i.

 12. Thea says:

  Jeg syntes det er provoserende at de bruker slike begreper, og i tillegg forventer at vi forbrukere skal “skjønne” at det ikke er snakk om produksjonsprosessen. Er det ikke nettopp det vi forventer med hjemmelaget? Laget i hjemmet. Hos deg eller meg. Også kommer smak og lukt som er konsekvens av at det faktisk er hjemmelaget..?! Det burde ikke vært lov!

 13. Ingvild says:

  Firkanta pizza med kjøttdeig kalles for 90-talls pizza her jeg bor. Det hadde jo vært en mer korrekt beskrivelse enn hjemmelaga i alle fall (med mindre det bor noen på fabrikken som du sa).

  Det finnes da massevis av ord man kan bruke, det burde ikke være nødvendig å benytte seg ord som betyr noe annet enn det de faktisk mener.

  • jensottar says:

   Enig. Norsk er et forholdsvist rikt språk, imho, så det burde være mulig å bruke beskrivende betegnelser, som i tillegg gjør det attraktivt å kjøpe produktet.

 14. Lure Linda says:

  Joda, Nora har en drøss med bestemødre som står og lager syltetøy mens de synger. Det har jeg sett på reklamen! 😉

 15. Morten Solum says:

  Jeg må si meg 100% enig i det du skriver, “hjemmelaget” eller “mormors flatbrød” osv. er jo bare tull og tøys. Jeg syns egentlig det er ufattelig at industrien TØR å lage slike titler på dritten de prakker på oss.

  • jensottar says:

   Takk. Jeg er nok ikke udelt enig i at alt industrien selger oss i form av næringsmidler er drit, og konserveringsmidler og smaksforsterkere ser jeg klart behovet for. Men det må jo gå an å kalle en spade for en spade også.

 16. Jane Nathalie says:

  Fantastisk skrevet!
  Jeg trudde forresten grandiosa hjemmelaget heter akkurat det fordi du må putte på alt fyllet selv(hjemme!) derfor ordvalget: hjemmelaget 😛 man putter på resten av ønsket fyll og har dermed lagd seg en pizza hjemme(ikke enig i at det er riktig, men det var nå min tankegang)..

  • jensottar says:

   Hehe, takk. Jeg har smakt Grandiosa hjemmelaget også med ekstra fyll. Smakte ikke noe bedre av den grunn. Litt ekstra ost redder mangt en frossenpizza, men denne var rett og slett hinsides redning.

 17. hjemmelaget betyr ganske enkelt: oppskriften som er brukt er “hjemmelaget”… men jeg tviler selvfølgelig på at alle disse produktene er laget etter en oppskrift f.eks bestemora til en eller annen fant opp hjemme på kjøkkenet, er nok mer sannsynlig at en eller annen gruppe mennesker hos firma har funnet på oppskriften i ett firma- kjøkken/labratorie e.l

 18. Igor says:

  Det er helt gratis å ikke kjøpe desse produktene.

 19. Andre says:

  Burde vært forbudt å drive på som de gjør. Hjemmelaget er et enkelt ord og betyr bare en ting, at det er laget hjemme. Er det ikke det, så er det ren løgn. Røkte pølser som ikke er røkt er ren løgn. Kan jeg selge min 15 år gamle Volvo som “Ny Mercedes”, bare fordi jeg mener den er god som ny og jeg oppfatter at den har samme kvalitet som en Mercedes?

  Er klar over at de fleste av oss har bedre ting å gjøre, men oppfordrer til kjøpe “Hjemmelagd Pizza” på butikken, for så å returnere den med et naivt “det må være feil, det er ikke det det står på pakken”, bare for å plage dem.

  • jensottar says:

   Haha. Nå skal det jo påpekes at mange selger brukte ting med beskrivelse “god som ny,” “nesten ubrukt,” og “som ny,” men joda. Godt poeng 🙂

 20. Magnus Stien says:

  Det er ingen hemmelighet at forbrukermakten her til lands er nesten ikke-eksisterende. Skjønt, vi har jo Forbrukerrådet, et statlig organ som tester gressklippere og mopeder. Det holder for fem flate. Vi trenger en uavhengig forbrukerorganisasjon som taler forbrukernes sak til dagligvarehandelen. Vi er fem millioner innbyggere der fire store aktører bestemmer hva vi skal spise til middag. Meierimonopolist- og mafiasamvirket Tine, klarer ikke engang å levere smør til jul. Noen bør stilles til ansvar når det finnes blåbærjuice uten blåbær, pepperkakeprodusenter som reklamerer med bruk av “ekte smør” når det er palmeolje som står i andre rekkefølge på ingrediensene.

  • jensottar says:

   Jeg har stor respekt for det Forbrukerrådet gjør innenfor de (politiske) rammene som er dem gitt. Når det er sagt hadde det jo vært på sin plass med enda mer makt og ressurser dit, med tanke på å holde produsentene i tøylene.

  • Tess says:

   Er enig med deg, men uttalelsen om Tine er ikke helt korrekt. Grunnen til at de ikke klarer å produsere nok smør, har med fôret til dyrene å gjøre. Mye regn = dårlig fôr = Mindre fet melk = Lite smør.
   Så Tine har ikke hele skylda, men at de forsøker seg på skitne triks for å skape monopol for seg selv, er jo ikke noe nytt.
   Utover det så er jeg helt enig i alt du sier. Det er ganske utrolig at man får lov til å selge mat med betegnelser som ikke stemmer overens med innholdet. Blir som å kjøpe en bil uten seter. Den kan kjøre, men det er ikke sikkert du får det så behagelig på turen…

   • jensottar says:

    Tines smørproblemer handler også litt om melkekvoter og norsk landbrukspolitikk å gjøre. Så vidt jeg har skjønt. Men det er en større debatt jeg ikke har tenkt til å ta her 🙂

 21. Marie says:

  Det er en finurlig side av matvareindustrien at de kan adoptere ord som allerede har en mening og gi dem en helt ny. Finurlig, ja, men absolutt ikke det verste som skjer der ute. Mangelfull innholdsfortegnelse, nøkkelhull på “sunn” mat som i realiteten transformerer deg til en stor seigmann, “grove” brød som egentlig er loff og så videre er jo dagligdagse ting i norske matbutikker.

  Utrolig når undersøkelser viser at nordmenn både er interessert i hva de spiser så vel som orientert om hva som er godt for dem, samt i en situasjon der de fleste av oss har økonomi til å kunne bruke litt mer penger på bedre (= litt mindre idiotiske) produkter. Utrolig i så måte at matvareprodusentene og dagligvarehandlene enda ikke har innsett at det er er et helt market for produkter med høyere kvalitet de ikke utnytter!

  Fint innlegg, håper du har nådd noen som kanskje ikke har tenkt over hvor rundlurt man faktisk blir hver dag.

  • jensottar says:

   Takk. Jeg tror nok at matvareprodusentene er i ferd med å innse at enhetlig og tydelig merking er veien å gå – det ser vi blant annet i den oppblomstringen det er i lokale mikroprodusenter (kortreist mat, økomat, lokal mat osv.). De store kommer nok etter. Og med litt godvilje er det nok det trenden med betegnelser som “hjemmelaget” og “gammeldags” og “Mormors” kommer av, et ønske om å tilfredsstille (evt. utnytte) folks krav om sunne og autentiske varer. Neste skritt på veien blir da forhåpentligvis det du nevner.

 22. apples says:

  Kan avkrefte at man bor på hybler på Stabburets fabrikk på Stranda. Kjørte forbi for noen dager siden og det så rimelig øde og forlatt ut.

  Men det er selvsagt mulig at de også var på vei mot Ålesund for å starte julehandelen…

  • jensottar says:

   Haha, veldig bra. Hvis ikke de har gigantiske underjordiske haller med pygmeer, umpalumpaer og husalver på slavekontrakter,da.

 23. Johannes Aakerhamn says:

  Disse popidolene dine er noen idioter, hjemme hos meg får du ikke en dritt å spise når du er på besøk, du får kaffe.

  Hjemmelaget mat må man lage hjemme, oppskriften etter bestemor di lagde hun ikke hjemme hos meg eller der jeg vokste opp, det er bortemat!

 24. Ann says:

  De eneste som bor på stabburet-fabrikken er nok mus og mel-midd (er det sannsynlig at man aldri, noen sinne får et sånt problem på en matproduksjonsfabrikk?), så dersom du regner med dem, så er hjemmelaget kanskje et akseptabelt ord. Men jeg er ikke så sikker på om Stabburet ønsker å bruke den vinklingen.

  Tenk så søte reklamer de kunne hatt: Små mus som kjevler, elter og strør på ingrediensene 😉

 25. Margrethe says:

  Åh, så enig så enig! I sommer var vi på ferie i Køben. Der var det en fantastisk vegetarrestaurant med en flott, svær buffet (danske kr 89) med ferske grønnsaker, og sauser/dressinger og varmmat som kokken hadde laget fra bunnen. Kontrasten var derfor stor da vi kom hjem til Norge, var på ferie ved Sjusjøen og spiste buffet (norsk kroner 169 per pers) på en eller annen kro/restaurant. Forferdelig, industriell mat! Kjøttkaker fra Gilde eller Stabburet eller noe, oppvarmet brunsaus, vassen salat, jeg torde ikke prøve meg på feta-osten, den luktet vondt, Til og med karamellpuddingen var firkantet, klippet ut av en ferdiglaget pakke. Hvorfor serverer man slik mat? Har man ikke kokker på kjøkkenet? Er norsk kokkeutdanning bare basert på at man varmer opp industriell mat? Finnes det ingen yrkesstolthet? Jeg skjønte ingenting, hverken av prisen eller kvaliteten.

 26. Line says:

  Jeg må gi deg skikkelig skryt for blogginnlegget ditt! Vanligvis liker jeg ikke sånne innlegg og går bare videre. Nå hadde du et tema som opptar meg da, jeg er virkelig ingen fan av hel og halvfabrikat. Ikke tåler jeg det heller, for melk skal de putte i de rareste ting(spesielt krydder). Hjemmelaget er noe man har laget hjemme hos seg selv, ikke bare kastet inn i ovnen. Bruker man toro pizzabunn eller toro saus er det ikke lengre hjemmelaget. Hjemmelaget har også en gang i blandt litt brent smak, kanskje litt deigete neste gang. Fordi det er ikke et samlebånd på mitt kjøkken. En gang i bland så går det skeis og da smaker maten der etter. Ingenting smaker noen gang 100% likt heller når det kommer fra mitt kjøkken. Hvorfor? Jeg tar det jeg har i skapene og lager mat. Jeg bruker sjeldent måleenheter, øyemål og smak bruker jeg mye mer. Så resultatet er aldri 100% likt og det smaker ikke alltid like godt. Stort sett vil jeg likevel si at det jeg lager er godt da 🙂 Og uansett så spiser vår lille prinsesse ekte hjemmelaget mat. For det er vel det vi må kalle det.
  Vi får håpe for staburet sin del at den “hjemmelagde” pizzaen er laget av en som ikke kan lage mat siden pizzaen tydligvis ikke er god.

  Også den andre grunnen til at jeg leste videre. Du skriver på en morsom måte. Jeg ble fanget og så for meg nesten alt du skrev. Skal lese litt mer rundt nå, kanskje jeg har funnet en blogg jeg må følge.

  Ha en fin dag videre og kos deg med ekte hjemmelaget mat 🙂

  • jensottar says:

   Hei Line, tusen takk for rosende ord! Jeg liker også å lage maten selv, selv om jeg synes både hel- og halvfabrikat er helt greit. Til sitt bruk. Men jeg er også mest begeistret for mat som godt kan smake litt ulikt fra gang til gang, avhengig av hva du putter oppi fordi du har det for hånden, og ikke minst fordi man i blant slumper oppi en ekstra skvett av de vanlige ingrediensene.

   Håper du finner noe mer som er lesbart på bloggen min – du vil oppdage at her er litt for enhver smak, etter innfallsmetoden.

 27. Flott innlegg. Synes det passer med litt Grandiosa-humør.http://www.youtube.com/watch?v=JJMzo_gs6M0

 28. Tom Ravndal says:

  Et veldig godt skrevet stykke som beskriver et stort problem i matbransjen, nemlig at produktet fremstilles som noe annet enn det er. For mange betyr det ikke noe annet enn at man blir lurt økonomisk til å betale alt for mye for et elendig produkt. Selv tilhører jeg en voksende gruppe mennesker(heldigvis) som er mer bevisste enn før på hva som er fornuftig å spise. Som 40 åring måtte jeg begynne med kolesterol og hjertepiller og gikk på dette i mer enn ti år. Til tross for et tilsynelatende sunnt liv med mye trening og normal vekt. For tre år siden begynte jeg å spise annerledes og i løpet av bare noen få måneder kunne jeg slutte med piller. Går til jevnlig kontroll hos min fastlege som svært overrasket registrerer at mine verdier nå er langt innenfor det akseptable. Poenget relatert til din artikkel er at det kreves stor kunnskap om mat, mye tid(for ikke å bli lurt av gal markedsføring) og litt fyldigere lommebok for å holde seg frisk. Det er forferdelig irriterende at matprodusenter ikke kan være ærlige når de markedsfører sine produkter. Hva som er godt eller ikke er en ting, men bevisst forsøke å innbille folk at enkelte produkter er “hjemmelagede” og “sunne” er direkte forkastelig. Når man i tillegg klarer det kunststykket å få både mattilsynet og helsedirektoratet med på denne galskapen blir resultatet skremmende. Jeg registrerer med en viss tilfredshet at vår nye helseminister har fått med seg hvor store ressurser helsevesenet bruker på unødvendige livsstilssykdommer. Første skritt er å få ryddet opp i matbransjen. Som du sier “kall en spade for en spade”. Da kan man som forbruker på en enkel måte ta et eget valg. Slik det er nå er sjansen stor for at man blir direkte lurt.

 29. Knut says:

  Heldigvis kan man være uenig med deg i noe av hva du skriver. For min del synes jeg den “hjemmelaga” pizzaen i fra Stabburet er helt grei. Men jeg synes at det “hjemmelaga” syltetøyet smaker pyton.
  Men skal man virkelig være så “blåøyd” å tro på alt som reklamen sier oss? er vel hva alt bunner ned til? Skal man tro at Denja sin Italienske Salat er Italiensk? Eller Big One sine Restaurant pizzer er laget på en Restaurant på Big One pizzafabrikker?
  Så da kan man jo legge hva man vil i reklameframstøtene til bedriftene. For er Mors kjøttkaker egentlig laget av mor?

  • jensottar says:

   Jupp, greit å være uenige om smak – det er jo subjektivt, uansett. Heldigvis er vi enige om sak. Blir for lettvint å si at det er greit å kalle noe for hjemmelaget, fordi de færreste vil tro at det faktisk er laget hjemme hos noen.

 30. Larzan says:

  Begrepet er et hån mot oss som faktisk lager hjemmelaget kvalitetsmat.

 31. MandagsMor says:

  Samme hva de kaller det – hjemmelaget eller “som hjemmelaget”. Ingen kjøpepizza smaker “som hjemmelaget”, – for alle jeg kjenner lager sin egen versjon av hjemmelaget pizza. Og alle smaker forskjellig! Siden Stabburet Fabrikker ikke har vært hjemme hos meg og spist MIN hjemmelagede pizza, – aner de ikke hva den smaker.
  Men de går nok ut i fra at alle skjønner at en kjøpepizza (fabrikkprodusert pizza) smaker nettopp det – som om den er laget på fabrikk. Papp og tomatsaus, altså.

 32. Elisabeth says:

  FLOTT at dette kom på VG.no! Et tema alle trenger å bli mer bevisste på. Produsenter har i lang tid sneket seg rundt lovverk og krav, noe som har ført til at vi i dag ikke kjenner igjen ekte vare når vi ser det (om vi i det hele tatt er så heldige å finne det i denne jungelen av “mat”.)

 33. Det må jo eventuelt bety at de som laget den pizzaen bor på fabrikken!

 34. Da du først er inne på temaet hjemmelaget så kan man jo diskutere hvor vidt pizza laget hjemme av Ola Normann faktisk tilfredsstiller dine krav til “hjemmelaget”.. Hvis man benytter Toro Pizzasaus, Peppes Pizzadeig og andre kvasiprodukter, som de fleste faktisk gjør, vil jeg nok påstå at det er svært få som burde ha rettigheter til å kalle noe som helst hjemmelaget. Så i den grad mat som lages hjemme er brygget på ingredienser som ikke er hjemmelaget, må vel resturanter og fabrikker kunne misbruke ordet hjemmelaget i samme grad som Ola Normann selv misbruker det, Det får være opp til kjøper å velge hvor vidt han vil kjøpe produkter som påstås å være hjemmelaget. Du har tydeligvis gått i fellen og kjøpt slike produkter selv, som oss fleste andre som ikke bor på en gård der hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu.. Lykke til med en håpløs diskusjon i det glade år 2012 hvor alt handler om markedsføring og økonomi.

  • jensottar says:

   Takk for kommentar – jeg har ingenting i mot hel- og halvfabrikata til hjemmebruk. Jeg har heller ikke noe i mot frossenpizza eller tilsvarende hurtigmat. Jeg synes bare det virker fordummende, og tyder på en undervurdering av folk flest, å kalle dem for “hjemmelaget” og “gammeldags” – når de er så langt fra dette man KAN komme 🙂

  • Smurfen Thomas says:

   Bare tull, det er mulig alle i din vennekrets er analfabeter på kjøkkenet, og ikke klarer å lage noe uten å kjøpe halvferdige produkter, men ikke anta at alle er slik. Selv kunne jeg knapt koke poteter da jeg flyttet hjemmefra, og kun ved hjelp av oppskriftsbøker og internett lager jeg stort sett all mat med kun et minimum av ferdigprodukter. Jeg kan legge til at jeg i utgangspunktet ikke er glad i å lage mat, eller bryr meg om hva som er sunt, jeg er ute etter mat som ikke smaker dritt og da må jeg selv lage den fra bunnen.

   Hjemmelaget pastasaus – 15 minutter kutting, rensking og steking og alt fra 30 minutter til 2 timer putring ettersom hvor “god” du vil ha den.

   Hjemmelaget Pizza – sette deig (3 min) lage saus (2 min) steke kjøtt (5 min) klargjøre bunnen og legge på fyll (5 min) = 15 minutters arbeid – stekes i ~8 minutter (må beregne heving på deigen, avhengig av gjærmengde.. alt fra en time til fem timer ettersom hvor tynn bunn du liker)

   Hjemmelaget Hamburger – blande kjøttdeig og ingredienser (5 minutter) steking og ellers tilberedning 10 minutter = 15 minutter

   Hvis man er så lat at man ikke gidder å bruke 15-20 minutter på å lage mat, så fortjener man å spise dritt.

 35. Espen says:

  Men, alle kjøper jo produktene fra disse leverandørene jo, er vel en grunn for at dem har (stort sett) vekst år etter år? Da må jo folk (sikkert dere som “hater denne maten også) slutte å støtte dette ræælet dem produserer, eller for eksempel slutte å gå på resturanter som for eksempel Big Horn, Fridays etc etc og faktisk gidde å gå til “bestemors” cafe på hjørnet. Da kanskje vi kan få en endring

 36. Espen says:

  Og en annen ting til blogger, atdenne pizzaen smaker b… eller skikkelig vondt blir litt for drøyt spør du meg, nei det smaker ikke bæsj, at den kanskje ikke er kjempe god er en annen sak. Blir litt useriøst for min del….

 37. Helt enig -som de fleste 😉
  Lager nesten alt selv hjemme altså hjemmelaget,
  Her er oppskrift på hjemmelaget pizza, litt planlegging men ikke så ille at man får lyst på kjøpepizza etter å ha smakt dem 😉
  http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/11/italiensk-pizza-hjemmelaget-oppskrift-hjemmelavet.html

 38. August says:

  Få deg ett liv og slutt og klag på andre ting. Så det ternger ikke og være hjemmelaget. Finn noka anna og klage på. Dette er bare sykt. Hvis du hadde lagd noka bra så kom folk med nesa si og skulle snuse og finne noen syke ting og klage på.

  • jensottar says:

   Hei August. Takk for den konstruktive kommentaren din. Det kunne være fristende å påpeke at du kunne trengt å få deg et liv selv, i stedet for å irritere deg over at jeg irriterer meg over slikt, men da ville du bare irritert deg mer over at jeg svarte deg sånn, også ville jeg igjen bli irritert, og så hadde vi hatt det gående. Så derfor lar jeg være å svare det 🙂

 39. hem me lig says:

  også interreessant at REMA nå annonserer for “fersk lutefisk” LOL!

 40. Nora says:

  Har irritert meg over det samme i lengre tid nå. La merke til opp i mot 10 produkter merket som “hjemmelaget”, “som bestemor lagde” eller lignende, da jeg handlet matvarer i dag. Blir rett og slett provosert. Synes det er rimelig frekt av matvaregigantene å forvente at jeg naivt skal fylle handlekurven med ferdigmat, bare fordi jeg blir fortalt at det er hjemmelaget. Ikke er det laget hjemme hos noen, og ikke svarer det til forventningene jeg har (og alle burde ha) til ordentlig hjemmelaget kvalitetsmat. Minstekravet burde være at det i alle fall sto “som hjemmelaget” eller “nesten som hjemmelaget”.

 41. cho voff says:

  en annen ting å stusse litt på, er produkter med påskriften “original” etterfulgt av en variasjon av “med ny og bedre oppskrift”.
  lite originalt i dobbel betydning spør du meg.

 42. Kjersti says:

  Takk! Godt at andre enn eg reagerer også.

  Har du forresten lagt merke til alle variantar av “Husmannskost” på dei mest eksklusive restaurantar? Tradisjonell kost på husmannsplassar var vel oftare vassgraut og spekesild enn fancy rettar med store mengder kjøt etc. Kanskje nokon kunne fortelja kokkar og matprodusentar om det?

 43. Pingback: Hjemmelaget “Grandis” | Enestående Mat

 44. L0dve says:

  http://www.youtube.com/watch?v=z0MiZFJo8vc Som snytt ut av nesen på denne “prank call’n” 😛

 45. gårme says:

  Norske matprodusenter selger oss søppel og kaller det gull det nærmer seg svindel spør du meg.

 46. Pingback: Hjemmelaget «Grandis» | Enestående Mat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s