Daim-iskake


Her er mitt første matblogginnlegg. Jeg har nemlig bakt kake i dag, og den er grisegod. Nå står kaken riktignok upyntet i fryseren i påvente av helgens besøkelser, men siden jeg bakte den forrige helg også vet jeg at den er grisegod. Here goes. Oppskriften passer for en vanlig springform (24 cm i diameter).

NB: Kaken er ikke min egen oppskrift, men er rappa fra et eller annet gammelt ukeblad.

Ingredienser:

Bunn:

  • 150 g mandler
  •  2,5 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 4 eggehviter

Fyll:

  • 0,75 dl sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 dl kremfløte
  • 1 lang daim
  • 1 ts vaniljesukker

Pynt:I

  • 1 hakket liten daim
  • jordbær eller annen passende frukt

Slik gjør du:

  1. Vask hendene med varmt vann og såpe.
  2. Sett ovnen på 175 grader, smør en springform og dryss med et fint lag mel. Det skal ikke ligge mel igjen i formen, kun et tynt hvitt lag.
  3. Finnhakk mandlene i en hurtigmikser eller tilsvarende.

    Finnhakk mandlene

  4. Bland de finmalte mandlene med sukker og bakepulver i en bolle.
  5. Skill eggene – dette lærte du i heimkunnskapen! Husk å bruke 2 boller/glass i tillegg til den du skal vispe eggehvitene i. Grunnen til at du bruker 3 boller er for å kunne skille ett og ett egg, hvis du søler plomme fra det siste egget i hviten blir den ikke stiv, og du må begynne med eggene på nytt. Sett plommene til side og visp eggehvitene stive (du skal kunne snu bollen på hodet uten at hviten renner eller faller ut).Vend den stivpiskede eggehviten forsiktig ned i mandelmassen. Bruk slikkepott. Det er viktig åikke røre sammen ingrediensene, da kollapser eggehviten, som skal være luftig.
  6. Hell røren i formen og jevn ut, og stek kakebunnen i ovnen i 30 minutter. La kaken avkjøle i formen. Du vil se at kaken har hevet seg ganske mye under steking, og at den kollapser når den avkjøles.

    Kakebunnen har hevet seg vesentlig under steking…

    …og kollapset under avkjøling.

  7. Hvis du har begrenset med kjøkkenutstyr er avkjølingsperioden ideell for å rengjøre de bollene du har brukt til å lage bunnen. Når du har vasket opp og bunnen er avkjølt er du klar for å lage fyllet.
  8. Visp sukker og eggeplommer til stiv eggedosis. Hvis du fulgte med i heimkunnskapen vet du at eggedosisen er ferdig når den består Ole-testen. Du skal altså kunne skrive ordet “OLE” i eggedosisen på ett dypp med mikseren.
  9. Pisk fløten til krem. Denne skal også være så stiv at du kan snu bollen på hodet uten å måtte vaske benken etterpå.
  10. Hakk Daim. Hvis du liker litt knasing grovhakker du, hvis du foretrekker mindre knasing når du spiser kake finhakker du den.

    Visp eggedosis av eggeplommene, pisk krem og hakk Daim.

  11. Bland hakket Daim og vaniljesukker i eggedosisen. Vend deretter kremen forsiktig inn denne blandingen.
  12. Hell røren over kakebunnen og jevn ut toppen. Nå er du ferdig med selve kaken og kan ta oppvasken.
  13. Dekk til med aluminiumsfolie og frys kaken.

    Kaken er herved fryseklar.

    Kaken skal stå i fryseren i minst 4 timer, eller gjerne helt til den skal spises. Kaken trenger deretter 30 minutter i romtemperatur før den er serveringsklar.

  14. Vask opp. Husk å tørke av benken også. Er du heldig og bor sammen med noen som ikke har bakt kaken er det på sin plass å få dem til å bidra på dette punktet.
  15. Strø over mer hakket Daim og pynt med for eksempel jordbær.
  16. Spis kaken.

God fornøyelse!

PS: Siden kaken ikke skal spises før på lørdag har jeg dessverre ikke noe bilde å vise frem før den tid. Det gjør altså ikke kaken noe mindre god.

Red: Så er kaken servert og fortært, til stående ovasjoner. Her er resultatet, dog uten bær, men med ekstra Daim.
image

PPS: Hvis du, som jeg, har en mandelallergiker i familien, kan du for eksempel erstatte mandlene med valnøtter eller hasselnøtter. Dette er selvsagt forutsatt at vedkommende tåler nøtter. Ellers kan du sikkert bruke soya eller noe slikt.

PPPS: Hvis du synes det  ble litt lite fyll og mye bunn kan du for eksempel øke alle ingrediensene i fyllet med 50 %. Er du glad i Daim funker det fint å øke det uavhengig av resten av fyllet.

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Lunchprat, Matblogg and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Daim-iskake

  1. Isabella says:

    Hørtes veldig godt ut:) Ha en flott dag!:)

  2. AKC says:

    Flink du er;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s