Solferie = bokferie


Så var man hjemme fra en ukes solferie i Aqaba, Jordan. Med unntak av én dag med heldagsutflukt til Petra, prioriterte vi sol, bading og bassengliv på denne ferien, noe som innebærer bøker. Mange bøker. Jeg hadde på forhånd ladet opp kindleappen på telefon og nettbrett med lesestoff, samt rasket med meg et par-tre uleste saker fra bokhylla. Her er det jeg leste i ferien.

Advarsel: Mange av bøkene jeg leste i ferien er oppfølgere, så det vil være innslag av spoilere i denne posten. Men jeg tror det skal være trygt å lese dette likevel. 


Dag 0: James Barclay – Chronicles of the Raven 1: Dawnthief

Dawnthief er trygt plassert med begge bena i fantasysjangeren, og er første bok i trilogien “Chronicles of the Raven”. The Raven er landet Balaias mest berømte, beryktete og fryktete (avhengig av hvilken side du er på) leiesoldatkompani. Ikke uventet blir de raskt dratt inn i en eldgammel konflikt som vil avgjøre om Balaia vil bestå som eget rike – eller om de onde og supermektige Wytch-Lords fra naboriket vil fullføre sin gjenoppstandelse og legge Balaia under sitt mørke herredømme. Og ikke nok med det, tittelen Dawnthief referer til en magisk formel som – dersom den brukes av de snille – kan ødelegge Wytch-Lords for godt, og – dersom Wytch-Lords slår kloa i den først – vil ødelegge hele verden. Dramatisk? Ja. Storslagent? Ja. Klisjé? Definitivt.

Dawnthiefs største styrke er et variert og relativt interessant persongalleri. Et par av hovedpersonene (kanskje spesielt barbaren Hirad) er solid og sympatisk skrevet, og tidvis kjennes spenningen/konflikten mellom karakterer med ulikt standpunkt både naturlig og ekte. Barclay går heller ikke av veien for å ta livet av karakterene sine, og for å innføre nye. Denne dynamikken og uforutsigbarheten er en klar styrke, men bidrar samtidig til at boken tidvis stykkes unødvendig mye opp. Dialogen i boken flyter stort sett greit, men plottet føles i blant både litt stakkato og naivt – å fylle boken med mye action er vel og bra, men her skjer det rett og slett litt for mye litt for ofte. Hvis du har spilt rollespill i Dungeons & Dragons-stil vil du kjenne deg igjen her – the Raven farter hit og dit på en heseblesende evig jakt etter magiske ingredienser, slik at de kan redde verden. Underholdende nok, men på langt nær noen favoritt i denne sjangeren.


Dag 1: Jack Campbell – The Lost Fleet: Beyond the Frontier: Dreadnaught

Noen hundre år inn i fremtiden har menneskeheten spredd seg til hundrevis av solsystemer over hele den kjente delen av galaksen. To hovedfraksjoner; the Alliance og the Syndicate Worlds (‘supermakter’) dominerer, og har stjernekriget mot hverandre i et århundre.

Når Dreadnaught starter er krigen nettopp slutt, takket være John ‘Black Jack’ Geary, som etter å ha blitt antatt død etter en heroisk manøver i krigens tidligste år, blir fanget opp 100 år senere av en Allianseflåte langt inne i fiendtlig område, og mot alle odds leder flåten til seier over the syndics. Dreadnaught tar opp tråden direkte etter Alliansens seier og krigens slutt. Korrupte politikere frykter at krigshelten ‘Black Jack’ Geary skal gjennomføre statskupp med folkelig støtte, og sender ham ut på nytt oppdrag. Et oppdrag de håper han ikke vil vende tilbake fra. Med seg på reisen får han en gjenoppbygget romflåte, for å forsøke å opprette kontakt med den aggressive og mystiske Enigma-rasen – på den andre siden av the Syndic Worlds. Alliansen har tidligere kun hatt ett sammenstøt med disse romvesenene – et blodig romslag som Geary til slutt gikk seirende ut av.

Dreadnaught fortsetter den spennende sagaen om ‘Black Jack’ Geary. Det er lite nytt under solen i denne nye serien, men det gjør ikke noe hvis du liker romopera og sci-fi på militært makronivå. Campbells erfaring som amerikansk marineoffiser lar seg lett og elegant omsette til detaljerte beskrivelser av manøvre i verdensrommet. Autentisk militærsjargong bidrar til å heve dialogen, og interaksjonen mellom Geary og hans ulike underordnete er både interessant og god. Spesielt kommer dette frem når Geary må balansere mellom sine kapteiners interesser for å holde flåten samlet og effektiv i strid. Anbefales varmt – men les de seks bøkene i the Lost Fleet først!


Dag 3: Joe Haldeman – The Forever War


The Forever War
kom først ut i 1974, og var en dårlig skjult kritikk av både Vietnamkrigen, og ikke minst problemene som ventet krigsveteranene når de skulle tilbake til et samfunn de ikke lenger kjente seg igjen i.

Historien fortelles fra soldaten William Mandella, som tar del i menneskehetens første intergalaktiske krig mot den fiendtlige rasen Taurans. Krigen er en kort og ensidig affære, men ettersom reising i lysets hastighet fører til massive relativistiske effekter, tilsvarer de 2 årene Mandella har brukt på trening, transport og krigføring, mange årtier tilbake på jorden. Samfunnet er blitt komplett forandret som følge av overbefolkning, klassekrig og matmangel, og FN har steppet inn som styrende verdensomspennende organ. Strengt befolkningsbegrensende tiltak er innført (bl.a. er homofili blitt det dominerende seksuelle paradigmet), og veteranene fra den første krigen mot Tauranerne kjenner seg både malplassert og bortkomne i dette samfunnet. Mandella verver seg derfor på nytt, og vi følger både Mandellas militære karriere over noen et titalls år, parallelt med at århundrer går på jorden.

Boken var sterkt kritisk til samfunnsutviklingen i etterkant av Vietnamkrigen da den kom ut i 1974, og er like aktuell i dag med tanke på nylige kriger i både Irak og Afghanistan. Haldeman er heller ikke nådig i sin kritikk av politisk og byråkratisk styrt samfunnsutvikling, der individet ikke lenger har noen plass. Kritikere har påpekt at prosaen i boken ikke er spesielt god, og har nok mye rett i det. På den annen side er det budskapet, innpakket i actionfylt underholdning, som er det mest interessante med denne sci-fi-klassikeren.


Dag 4: Richard Kadrey – Aloha From Hell

Aloha From Hell er den tredje boken om Sandman Slim (bok 1 og 2 er omtalt her), halvt engel og halvt menneske – eller nephilim som er den rette betegnelsen.

I Aloha From Hell fortsetter trollmannen Mason å ta kontroll over Helvete, i samarbeid med den psykotiske engelen Aelita. Aelita på sin side, har planer om å bruke Mason for å innvadere Himmelen. Du skjønner tegninga. Mason har dessuten et horn i siden til vår helt, James ‘Sandman Slim’ Stark, og når han kidnapper sjelen til Starks avdøde kjæreste og legger en felle for Stark – i Helvete – er det bare å lene seg tilbake og nyte fyrverkeriet.

Kadrey fyller på sitt vante vis bøkene sine med både action og humor, og vi får gjensyn med den sexy Jade-vampyren Candy og den mystiske samleren og handelsmannen Muninn. Omtrent halvparten av boken foregår i en slags mellomting mellom Los Angeles og Helvete, der bl.a. Jack the Ripper opptrer i en gjesterolle. Konseptet er interessant i seg selv, men denne seksjonen kjennes nok litt dryg og uforløst ut. Likevel fascineres jeg av det mytologiske universet Kadrey skaper, og James Stark er en likandes og tøff helt.

Dag 5 og 6: D. B. Shan – The City, bok 2 og 3: Hell’s Horizon og City of Snakes 

Bok 2 i D. B. Shans The City-trilogi, Hell’s Horizon, foregår samtidig som bok 1 (Procession of the Dead). Hovedpersonen er Al Jeery, lojal fotsoldat i det private sikkerhetskorpset til byens gangsterkonge, the Cardinal. Når et grotesk og tilsynelatende rituelt mord avdekkes på et av Kardinalens hoteller blir Jeery overraskende bedt om å etterforske. Snart er Jeery involvert i et mysterie der både de døde, byens inkaforfedre og den neste mytisk-legendariske leiemorderen Paucar Wami er innblandet.

Bok 3, City of the Snakes, tar opp tråden der bok 2 slutter. Al Jeery blir presset til å etterforske forsvinningen til den nye kardinalen (Capac Raimi fra bok 1). Raimi kan umulig være drept – han er nemlig udødelig – men når flere andre gangstergjenger er i ferd med å kaste byen ut i kaos, må noe gjøres. I City of the Snakes reintroduserer forfatteren oss for flere karakterer vi trodde var forsvunnet for godt, og vi får endelig vite hva som ligger bak den mystiske kraften til de blinde inkaprestene – som muligens står bak det hele.

The City-bøkene til Shan foregår i en fiktiv by, og kombinerer mystikk og urban fantasy med krim noir. Bøkene er relativt mørke i tonen, og Shan lykkes tidvis godt med å gi oss assossiasjoner til Frank Millers tegneserieunivers, Sin City. Jeg er nok ikke bestandig like overbegeistret for Shans bokserie, og synes nok at nevnte Sin City er i en helt annen klasse. Men som ferielitteratur ved bassengkanten funker the City helt greit.

 

Dag 7: China Miéville – Embassytown

Embassytown er den nyeste boken til den britiske science fictionforfatteren China Miéville. Boken  finner sted i fortid og nåtid i den såkalte Ambassadebyen – en menneskekoloni på planeten Arieka – omgitt av mystiske the Hosts (‘Vertene’). Atmosfæren på planeten er dødelig for mennesker, men takket være biokonstruksjoner og biologiske pustemasker fungerer samspillet mellom menneskene og Ariekeiene forholdsvis harmonisk. Den største utfordringen i dette samspillet er språket. Få mennesker forstår språket (‘Language’ med stor L), og enda færre kan gjøre seg forstått blant Ariekeiene, så de såkalte ‘Ambassadørene’ har en helt spesiell posisjon i det lille samfunnet.

Når en ekstern Ambassadør dukker opp, og hele Ariekeirasen blir ruset på den nye ambassadørens utøvelse av Språket, forrykkes den skjøre maktbalansen. Det er duket for krig, og hovedpersonen Avice må finne en løsning før menneskekolonien utslettes. Men hvordan forhandler man med en rase som ikke lenger er i stand til å kommunisere rasjonelt?

Embassytown er klassisk Miéville i prosaen, og Ariekeiene er akkurat så vanskelige å få grepet på som en utenomjordisk rase skal være. Det tar dog litt lang tid å få grepet på historien til Miéville. Selv er jeg nok mer begeistret for hans tidligere verker, som bl.a. Perdido Street Station. Likevel er Embassytown en anderledes og kunstnerisk sci-fi-historie.

 

Dag 8: Peter Clines – Ex-Patriots

Ex-Patriots er bok 2 i Peter Clines zombieserie. Det finnes mye ræl i zombiesjangeren, og jeg må innrømme at jeg ofte rammes av en slags utmattende håpløshetsfølelse når jeg leser zombiebøker og ser zombiefilmer/-serier. Heldigvis opplever jeg ikke det her. Hovedforklaringen? Superhelter! Clines utforsker nemlig spørsmålet “Hva skjer når et samfunn der superhelter finnes rammes av en zombiekalypse“?

I en ikke så veldig fjern fremtid har USA bukket under for utbruddet av et zombievirus. Los Angeles befolkning består i hovedsak av 5 millioner zombier (exes, eller ex-humans), og et drøyt tyvetalls tusen overlevendene mennesker – ledet av superheltene St. George (tidligere kjent som the Mighty Dragon), Stealth, Cerberus og Zzapp. Etter å ha vunnet “krigen” mot den rivaliserende gategjengen the Seventeens i bok 1 (Ex-heroes), oppdager våre helter at de ikke er de eneste overlevende etter zombiekalypsen. De får fornyet håp når de blir kontaktet av ‘supersoldatene’ fra en militærbase i Arizona – Prosjekt Krypton. Men alt er neppe som det skal være – leseren blir introdusert for en ny og manipulerende fiende, og vi får et ikke så hyggelig gjensyn med en gammel fiende.

Bøkene til Peter Clines anbefales for alle som liker både zombier og superhelter – gjerne pakket inn i samme gavepakke. Stor klassisk litteratur er dette ikke, men tiden og sidene flyr mens du leser. Anbefales på det varmeste som ferielitteratur!

About jensottar

Jobber med analyse og innsikt i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Boktips, Dagens bok, Lunchprat and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s