Boktips: Urban fantasy


Siden jeg er på bokkjøret på Facebook om dagen tenkte jeg det var på tide med å liste opp noen anbefalte serier og bøker innen sjangeren Urban Fantasy. Wikipedia definerer sjangeren som følger:

“Urban fantasy is a sub-genre of fantasy defined by place; the fantastic narrative has an urban setting. Many urban fantasies are set in contemporary times and contain supernatural elements. However, the stories can take place in historical, modern, or futuristic periods. The prerequisite is that they must be primarily set in a city.”

Her skiller vi altså fra den tradisjonelle fantasysjangeren ved at handlingen stort sett foregår i nåtid (eller i ganske nær fortid), fortrinnsvis i et urbant miljø. Felles med tradisjonell fantasy er tilstedeværelse av magi, og magiske og overnaturlige vesener.

Lista mi består utelukkende av mannlige forfattere (ser jeg nå), og det skyldes rett og slett at jeg er lite imponert over de kvinnelige forfatterne jeg har vært borti innen sjangeren. Mest fordi de alle insisterer på å ha beintøffe, mer eller mindre overnaturlige kvinnelige heltinner i hovedrollene. Ikke at det nødvendigvis er galt, men det har til nå ikke vært min kopp te – det har blitt for nært husmorporno. Hvis det er lov til å si. Det er nærliggende å nevne Charlaine Harris bøker om Sookie Stackhouse, som er noe av det største mølet jeg har lest i hele mitt liv. Dvs., den første boken, som er den eneste jeg orket å lese, er det. Takk Gud for at skaperne av True Blood ga seg selv ekstremt frie kunstneriske tøyler.

Men altså, nok small talk – her er mine anbefalinger:

Mike Carey – Felix Castor-serien  

Mike Carey er kanskje aller  best kjent som mannen som står bak tegneserier som Hellblazer og Lucifer. Felix Castor-bøkene viser dog at mannen også kan skrive utmerkete bøker. Felix Castor er eksorsist – ikke en katolsk Max von Sydow-eksorsist, men en moderne freelanceeksorsist med London som nedslagsfelt. Våpenet hans mot det overnaturlige er ei tinnfløyte og overmot og stahet i mesterklassen. Hans beste venn er permanent besatt av demonen Asmodeus (som for øvrig er i alle fall delvis Castors skyld), han har konstant pengeproblemer og han har en tendens til å rote seg opp i saker som er langt større enn han kan forestille seg – stort sett står både demoner, varulver, zombier og spøkelser i kø for å ta rotta på Castor. Seriens hovedperson er åpenbart nært beslektet med en annen av forfatterens antihelter, Hellblazers John Constantine, og jeg har bestandig visualisert Castor som Constantines ukjente halvbror. Beskrivelsene av dagens London er strålende, mytologien svært interessant og persongalleriet nyansert og troverdig. Bøkene er spennende hver for seg, og både hovedpersonene selv og bøkenes univers utvikles og utforskes med bra progresjon gjennom fem bøkene som er kommet til nå. Den første boken, The Devil You Know, kom i 2007, og ble raskt en av mine favoritter innen sjangeren. Liker du Hellblazer, Lucifer og Sandman er dette definitivt noe for deg.

Ben Aaronovitch – Rivers of London
 

Ben Aaronovitch’ Rivers of London-serie finner åpenbart sted i nettopp London. Themsen og dens sideelver er et sentralt tema i serien, personifisert gjennom to rivaliserende overnaturlige familier. Bokens hovedperson er politirekrutten Peter Grant, som etter å ha observert et spøkelse blir valgt ut av den mystiske Thomas Nightingale – Englands siste gjenlevende offisielt godkjente trollmann. Nightingale gjenkjenner Grants magiske potensiale og tar ham under sine vinger som læregutt, samtidig som de etterforsker et seriemorder, som etterhvert viser seg å være et gjenferd, og forsøker å megle frem våpenhvile mellom de nevnte familiene til “Old Man Thames” og “Mama Thames” – Themsen og dens sideelver personifisert. Mytologien til Aaronovitch er best når han utforsker elvegudene, som henter sine personlighetstrekk fra sideelvene de representerer. Andre deler av de overnaturlige elementene føles som lettvinte løsninger kastet inn i historien, men det funker likevel bra. Rivers of London-serien er langt fra like mørk og skittenrealistisk som Careys Felix Castor-bøker. Aaronovitch har en lettere tone og bruker mer humor, heldigvis uten å dra det for langt. Hovedpersonen selv fremstår som sjarmerende, impulsiv og tidvis keitete. Den første boken, Rivers of London (utgitt som Midnight Riot i USA) ble utgitt i 2011.

Jim Butcher – The Dresden Files 
 

Harry Dresden er privatdetektiv og profesjonell trollmann i Chicago. Han bor i en kjellerleilighet med en katt som heter Mister og en snakkende hodeskalle som heter Bob. Høres det fjollete ut? Les videre! Storm Frontseriens første bok (utgitt i 2000), introduserer oss for hovedpersonen, som allerede er etablert både som detektiv og trollmann, i det han jakter på en drapsmann som tilfeldigvis også er utøver av svart magi. Vi blir også så vidt introdusert for seriens sentrale og gjennomgående tema – maktkampen mellom de ulike overnaturlige fraksjonene. Butcher forsyner seg grådig av elementer fra all verdens mytologi og overtro – alt fra diverse vampyrtradisjoner, via drager og kristendom til irsk mytologi. Etterhvert som serien skrider frem blir vi introdusert for et vell av fraksjoner; 4 vampyrsamfunn, demoner, engler, grupperinger av trollmenn og magikere, varulver, mafiosos og  ikke minst alver. Ikke små feer av Tingelingkaliber, men maktsyke og livsfarlige faeries. Alle disse gruppene kjemper gjerne internt seg i mellom, og alle vil gjerne kontrollere menneskenes verden i tillegg. Dette vide spennet i grupperinger og karakterer er seriens største styrke og svakhet på samme tid. En klar styrke i det at Butcher skaper et nærmest utømmelig univers som Dresden kan boltre seg i, men også en svakhet fordi Butcher ikke alltid klarer å sjonglere alt på en like smidig måte. Med så mange elementer er det alltid personer eller grupper som ikke får en smidig introduksjon i handlingen, og leseren må dessverre litt for ofte fylle ut de manglende feltene på egenhånd. Hovedpersonen Harry Dresden er en typisk amerikansk cowboydetektiv, hvis mellomnavn er langt i fra diskret, og som ikke går av veien for å få skikkelig (og da mener jeg både kvalitativt og kvantitivt) deng. Bøkene er dog lettleste og spennende. Dessuten er det mange av dem.

Charlie Huston – The Joe Pitt Casebooks
 

Charlie Hustons hovedperson Joe Pitt er vampyr. I et New York inndelt etter ulike vampyrklaner er han en av få frittstående aktører. Enn så lenge. Han livnærer seg ved å løse saker for klanene ingen andre kan eller vil ta, men blir raskt involvert i en pågående maktkamp i det han tar på seg å etterforske utbruddet av et slags zombievirus. Maktkampen mellom de respektive klanene er sentral i denne serien, og Pitt innser raskt at det er umulig å forbli nøytral. Charlie Huston bygger sin saga i all hovedsak basert på vampyrenes samfunnsstruktur og går stadig vekk i dybden når han utforsker og beskriver vampyrenes fysiologi. Hovedpersonen har en tendens til å yppe seg mot fiender langt sterkere enn ham selv, og får usedvanlig mye juling gjennom seriens fem bøker. Heldigvis er han vampyr, og vampyrer helbredes ved å drikke blod. You do the maths. Første bok; Already Deadble utgitt i 2005.

Simon R. Green – Nightside-serien
 

I Simon R. Greens Nightside møter vi John Taylor, privatdetektiv med et spesielt talent for å finne ting som har forsvunnet. Mesteparten av handlingen i Nightside finner sted i en eller annen versjon av stedet med samme navn, som et slags korrumpert, mørkt og overnaturlig vrengbilde (eller underverden) av London, der det alltid er natt. Green trekker, i likhet med Jim Butcher, på et vidt spekter av overnaturlige tradisjoner, i tillegg til tidsreising – noe som alltid gir meg en viss grad av hodepine. Sentralt i bøkene, ved siden av hver boks respektive sak, står hovedpersonens søken etter hvem (eller hva) som er hans biologiske opphav. Riktignok man han bruke sin magiske evne til å finne ting, men hver gang han åpner sitt “tredje øye” er det noen som prøver å drepe ham. Nightsidebøkene er spennende og interessante, men bikarakterene føles tidvis litt for lettvinte og endimensjonale. Dette er ikke stor litteratur, men underholdende nok i seg selv, og absolutt verdt en prøvelesing. Første bok i serien heter Something From the Nightsideog ble utgitt i 2003.

 

Richard Kadrey – Sandman Slim 

Bøkene om James Stark, alias Sandman Slim, er actionspekkete og fylt av testosteronbefengt underholdning. Premisset er som følger: James Stark vender tilbake til jorden etter 11 år i Helvetes gladiatorarena. Han er sinna og hevnlysten, og har skaffet seg noen fete skillz gjennom tiden i skjærsilden. Både Himmel og Helvete har dog planer for vår (anti-)helt, og når amerikanske Homeland Security også blir involvert merker Slim fort at alt ikke er like enkelt. Bøkene er dog ikke spesielt plot-drevne, og er absolutt ikke det du leser dersom du er på jakt etter karakterutvikling og dyp og elegant dialog. Er du derimot på jakt etter noe mørkt, voldelig, fartsfylt og underholdende, ispedd demoner, engler og amerikanske agenter? Da er dette definitivt noe du bør sjekke ut!

 

Sånn, det var et knippe anbefalinger innen sjangeren urban fantasy jeg håper du kan få nytte og glede av i fremtiden. Det er sikkert uhorvelig mange andre forfattere og serier som også burde vært nevnt (inklusive feminine innslag), men dette er mine favoritter. Minner også om at siden dette er snakk om bokserier (både kortere og lengre) er ikke nødvendigvis alle bøkene like bra. Men sett under ett er alle disse verdt å lese. Punktum.

Advertisements

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Boktips, Dagens bok, Lunchprat and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Boktips: Urban fantasy

  1. Marielle says:

    Ypperlig, skal prøve meg på alle de bøkene! Flott 😀

  2. Pingback: Solferie = bokferie | Lunchprat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s