Musikktips: Namgar


I blant dukker det opp fullstendig uventede og overrumplende musikksaker. Denne gangen takket være min gode venninne Aslaug, som skriver musikkbloggen AnaMe, selv om hun ikke har blogget om denne artisten (tror jeg).

Namgar (Kilde: http://namgarfolk.com/)

Namgar er noe så sjeldent som et fantastisk fint mongolsk 4-mannsensemble, ledet av Namgar Lhasaranova. Hvis du synes etternavnet hennes høres russisk ut er ikke det så rart, hun har opprinnelse fra en Buryatregionen, helt sør i Sibir, på grensen til Mongolia. Sangtradisjonen hun viderefører kommer i hovedsak fra denne regionen, mens de øvrige musikerne i bandet har med seg mongolske instrumentaltradisjoner. Dessuten er vi innom mongolsk strupesang på denne platen også, som er riktig så eksotisk og vakker.

Nå skal det presiseres at Namgar har et ganske så moderne etno-/world music-uttrykk i musikken sin, der altså mongolsk og sibirsk urfolksmusikk sømløst og elegant mikses med elektronika og rock. Platen Nomad kom i 2008, og hvis du har Spotify kan du lytte til den herPlaten anbefales sterkt til alle som er åpne for en musikkopplevelse som er litt utenom det vanlige listepoprælet du får servert på norske radiokanaler.

Namgar har for øvrig gjestet Norge og Riddu Riđđu-festivalen i 2001. Der spilte også vår egen Mari Boine (Øyakonserten hennes i 2011 er så vidt nevnt i denne posten), og hvis det er en ting som slår meg når jeg hører Namgar, så er det at urfolksmusikk over hele verden har ganske mye til felles – enten det er samer, indianere, eskimoer eller mongoler som står bak.

I mellomtiden avrunder jeg denne posten med denne livefremføringen av låta Two Yokhor, som er et av de beste sporene på Nomad. Legg merke til de fabelaktige urfolksdraktene som komplimenterer musikken på en praktfull måte.

Kilder:
– Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Namgar)
– Offisiell hjemmeside (http://namgarfolk.com/)

Advertisements

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Lunchprat, Musikk, Video and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Musikktips: Namgar

  1. AnaMe says:

    Det stemmer at jeg ikke blogget Namgar. Ennå. 🙂

    Den kvelden jeg sendte henne til deg skrev jeg om inuitten Tanya Tagaq http://aslaugok.com/2012/01/17/sensuell-strupesang/ som er på den sensuelle siden av samme strupesang-gate.

    Takker for nevning for øvrig.
    Og selvsagt, og innlysende nok, enig. Namgar ER fabelaktig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s