NB: Det er ikke en mandarin, det er en klementin!


image

I disse romjulstider er det erfaringsmessig på sin plass med en påminnelse: Den lille gule og søte sitrusfrukten du spiser til jul er ikke en mandarin – det er en klementin.

Du tror sannsynligvis at det er en mandarin fordi mandarinen er den småsitrusfrukten din mor og din bestemor ble kjent med før klementinen ble importert første gang i 1963. Over de neste tiårene erstattet klementinen gradvis mandarinen, frem til mandarinen på tidlig 90-tall omtrent forsvant fra det norske markedet. Hovedårsaken til dette er nok at mandarinen, i motsetning til de vanlige klementiner, fulle av stein og dermed tungvinte å spise. I dag får stort sett kun tak i mandariner i hermetisk form, eller i spesialforretninger for spesielt interesserte.

Det skal for øvrig føyes til at klementinen er mandarinens bastard-avkom. Klementinen ble først dokumentert 1903, etter at den franske munken Père Clément hadde arbeidet med å krysse mandarin og pomerans siden 1890.

Hvis du er blant dem som tror du spiser mandariner er du ikke alene – en undersøkelse YouGov har gjort for Bama i desember 2011 viser at 28 prosent av den norske befolkningen feilaktig tror at de spiser mandariner. Heldigvis er dette en forbedring over tid, for fem år siden var andelen som trodde dette omtrent 50 prosent!

Slik skiller du klementiner fra mandariner:
– Klementinen er søtere enn mandarinen.
– Klementinen har vanligvis ikke steiner.
– Klementinen er lettere å skrelle enn mandarinen. Skallet er tykkere og sitter løsere.

Kilder: Wikipedia og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Advertisements

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Irritasjon, Jul, Lunchprat and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to NB: Det er ikke en mandarin, det er en klementin!

  1. Et annet problem er at klementin av og til faktisk inneholder stein. Dette skyldes at de har blitt bestøvet av enten bier eller vind som tar med seg pollen fra omkringliggende appelsintrær.

    • jensottar says:

      Det stemmer. Antar at denne krysspollineringen også er årsak til at noen klementiner har tynt og seigt skall som slipper dårlig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s