Finland


Jeg har lovet å skrive en bloggpost om Finland og hva de har å by på i internasjonal sammenheng. Den kommer, men ikke riktig enda. Dog er Finland likevel tema for denne posten. Det har seg nemlig slik at jeg ble sittende og surfe på finsk musikk på Spotify forledene. Ikke spør meg hvorfor, men sesjonen bygger likevel oppunder min påstand om at Finland har veldig lite å by rent musikalsk, og at finsk er et veldig lite musikkvennlig språk.

Uansett, noe annet som slo meg var kvaliteten på en del av plateomslagsbildene fra vår nabo i øst. Et betimelig spørsmål i så måte er vel “hva i alle dager tenkte de på?” Nå skal det føyes til at noen av disse absolutt er barn av sin tid, men likevel. Jeg lurer virkelig på om disse artistene ser tilbake på disse utgivelsene og er stolte av det plateomslagene. Men hvem vet?

Her er et knippe:

Fredrik - Adios (Spotify)

Frederik er tydeligvis skikkelig fan av kostymedramaer, og er den eneste som har gjort seg fortjent til to platecovre i denne bloggposten. Her har han fått på seg noe han tror ser spansk og matadoraktig ut, mens han i virkeligheten egentlig ser ut som en amatørtryllekunstner. Med sigarillo. Det finnes ikke noe verre enn sigarillos.

 

 

Mikko Alatalo - Känkkäränkän Uudet Kujeet (Spotify)

Miiko Alatalo er visstnok mest kjent for sine barnesanger og barneplater. Jeg antar at dette coveret mest sannsynlig også tilhører denne sjangeren, men ærlig talt – ville du latt ungen din gå på konsert med denne mannen? I know i wouldn’t.

 

 

 

 

Martti Servo ja Napander - Täysosuma

Jeg tror ikke dette platecoveret er ment som en slags gimmick basert på Martti Servos etternavn (tennisserve, geddit?). Dessverre. Heldigvis ser Martti ikke spesielt sleazy ut på dette coveret. I motsetning til nestemann på listen. Finner ikke Spotifylenke til dette albumet, men her er det som finnes av Martti.

 

 

 

Kari Tapio - Nostalgiaa (Spotify)

Kari Tapio (jada, Kari er et finsk guttenavn) var en av Finlands mestselgende og folkekjære artister, i alle fall innen sin sjanger. Ikke skal jeg uttale meg om kvaliteten på det musikalske han leverte, men ærlig talt Kari, dongeri-onepiece? Legg spesielt merke til de lekre krøllene på kassa og pornobarten. Dette er finsk sisu!

 

 

 

Juha Vainio - Legendan Laulut

Juha Vainio var musiker og komponist, faktisk en av Finlands mest produktive låtskrivere gjennom tidene dersom man skal tro Wikipedia rett, med over 2400 låter på samvittigheten. Jeg er dog ikke helt sikker på hvilket instrument han hovedsakelig trakterte, så hvis noen kan fortelle meg hva slags instrument han håndterer på dette plateomslaget blir jeg glad. Så kan man saktens også undre seg over hvem som syntes uniform og hjelm var et passende motiv på en best of-samling.

 

 

Frederik - 30 Suosikkia

Frederik får med sitt andre platecover på denne listen med sin “30 Suosikkia” (som jeg mistenker betyr 30 beste eller noe i den retningen). Jeg tror nok at historien bak dette coveret henger sammen med Frederiks nydelige finske versjon av Dschinghis Khans “Hadschi Halef Omar”, som i finsk språkdrakt noe mystisk har fått tittelen “Sheikki ali Hassan” (Spotify). Selv om ikke det gjør dette platecoveret noe særlig mer elegant.

 

Tehosekoitin - Hyvä Karma

Det nest siste plateomslaget i denne bloggposten tilhører rockebandet Tehosekoitin og deres singel “Hyvä Karma” (Spotify). Tipper de satt i platestudioet og funderte, og tenkte “…vi er et tøft og populært rockeband. La oss ta coverbilde i en kornåker!” Antar at det er en eller annen form for ironisk budskap i dette bildet, men kan for mitt bare liv ikke fatte hva budskapet er.

 

 

Matti Nykänen - Ehkä otin, ehkä en

Sist, men ikke minst, finner vi selveste Matti Nykänen og hans eminente “Ehkä otin, ehkä en” (Spotify). Neida, eminent er den slett ikke. Ok, så er ikke platecoveret det kleineste i denne verden, men kom igjen, det er Matti (do you want to party?). Han må med på enhver liste over finsk musikalsk og estetisk awkwardness. Punktum.

 

 

Håper du likte denne listen. Har du tilføyelser blir jeg lykkelig for det.

Advertisements

About jensottar

Jobber som segmentanalytiker i Storebrand ASA. Har bakgrunn fra markedanalyseinstituttet Ipsos MMI (tidl. Synovate). Privat i sosiale medier, også i faglige diskusjoner. Musikk, sykkel, markedsanalyse, media, scifi, tech, t-skjorter og sko. Android. Står bak @DagensSko på Twitter og Facebook.
This entry was posted in Lunchprat, Musikk, Weird and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Finland

  1. Jan Eiesland says:

    Den aller beste finske musikkbloggen heter http://www.onechord.net/ og skriver på engelsk. Mye utenlandsk, men også en kilde til mye fin og seriøs finsk musikk 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s